Папа Франциск призова за повече толерантност и заклейми надигането на популизма по време на реч във Ватикана, съобщават световни агенции.

Според духовния водач на римокатолическия свят трябва да се положат повече усилия за обучение на по-младите хора за историята на Първата световна война и Втората световна война, "така че да не направят същата грешка и да са наясно как популизмът се разпространява".

"Важно е младите хора да знаят как се е зародил популизмът. Мисля за Хитлер през миналия век, който обеща да развие Германия. Знаем как започна популизмът: чрез всяване на омраза. Не можете да живеете с всяване на омраза", предупреди Франциск, цитиран от италианската агенция АНСА.

Коментарът на Франциск за популизма е направен, след като възрастна жена заяви на събитието пред папата, че учи мигранти на италиански език и е обезпокоена от растящите негативни настроения срещу бежанците, информира ДПА.

Франциск добави, че Библията учи хората, че трябва да се приемат бежанците, но подчерта, че националните правителства имат право да ограничават имиграцията.

"Заради това е важно всички в Европа да постигнат споразумение по този проблем", отбеляза папата и поясни, че държави като Италия, Испания и Гърция не трябва да поемат по-голямата тежест в ЕС.

През миналата година Франциск направи паралели между популистките движения в днешна Европа и политическия климат през 30-те г. на XX век, който доведе до появата на Хитлер в Германия.