Нападението срещу хотела "Насахаблод" в Могадишу приключи след 10-часова обсада.

Първоначалните данни са за най-малко 25 загинали и други 30 ранени. Спасени бяха над 30 души, намирали се във вътрешността на хотела при началото на обсадата.

Това предаде Ройтерс.

Отговорност за нападението пое ислямистката групировка "Аш Шабаб". Нападението започна с експлозията на камион - бомба, управляван от атентатор - самоубиец.

Мишената беше хотел "Насахаблод 2", намиращ се на около 600 метра от президентския дворец, а след това въоръжени бойци нахлуха в сградата, съобщи полицията.

Увеличават се броя на жертвите в Сомалия

Увеличават се броя на жертвите в Сомалия

Атентатът беше осъден

Няколко минути по-късно една кола бомба избухна в близост до бившата сграда на парламента.

Майор Мухамед Хюсеин от полицията каза пред Ройтерс, че са убити седем души, включително войници и цивилни. Престрелката все още бушуваше в хотела и майор Хюсеин каза, че вероятно ще се повиши и броят на убитите.

От болниците заявиха, че ранените са най-малко 20 души.

Айфеловата кула почете жертвите от атентата в Сомалия

Айфеловата кула почете жертвите от атентата в Сомалия

Над 300 души бяха убити

Свидетел на "Ройтерс" съобщи за над дузина разбити коли и кръвопролития пред хотела. В близост се чуваше спорадична стрелба.

Ислямистката група, която е свързана с "Ал Кайда" - "Аш Шабаб" е отговорна за десетките подобни атаки в продължителната гражданска война в Сомалия. Тя пое отговорност за двете последни нападения.

"Аш Шабаб се бори да свали правителството на Сомалия и да наложи стриктното тълкуване на исляма.

Бомбите в Могадишу преди две седмици убиха най-малко 358 души. Това бяха най-кървавите атентати в историята на страната. Те предизвикаха национално възмущение. "Аш Шабаб" бе заподозряна, но не пое отговорност.