Нестихващи атаки от въздуха, алтилерийски обстрел от всички страни. "Това е нашият последен SOS", пише жител на Алепо в интернет. Битката за града навлезе във финалната фаза. Хиляди хора са заклещени между фронтовете, съобщава Дойче веле.

По всичко изглежда, че Алепо ще падне всеки момент в ръцете на сирийската армия. Според сведенията на пожелал анонимност военен източник, правителствените войски съвсем скоро ще обявят победата си и пълното завладяване на града. "Намираме се във финалната фаза на битката за Алепо", е заявил военният източник пред агенция Ройтерс, а сирийската държавна телевизия излъчи кадри на ликуващи хора, които издигат портрети на Асад и развяват сирийския флаг.

От Сирийския център за наблюдение на човешките права също обявиха, че виждат края на боевете за Алепо. Организацията говори за "тотален колапс" на бунтовниците. След последната мащабна офанзива на сирийската армия, подпомагана от руските ВВС, бунтовниците са притиснати в една съвсем малка част на града.

Страданията на местните хора

Хиляди цивилни граждани са заклещени между фронтовете. Ток и вода няма, а медиите информират за затрупани под развалините хора. Въпреки нестихващите бомбардировки и постоянния артилерийски обстрел, през изминалите дни много хора са успели да избягат в западната част на града.

Алепо: когато адът слезе на земята

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун изрази дълбоката си загриженост във връзка с информациите за зверства срещу невинни цивилни граждани, сред които и множество жени и деца. "ООН припомня още веднъж задължението на всички участници в боевете да закрилят цивилното население и да спазват международното право и човешките права", заяви говорител на ООН в Ню Йорк. И допълни, че "особена отговорност носят Русия и Иран". Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун е натоварил специалния пълномощник за кризата в Сирия Стефан де Мистура да проведе спешни разговори с всички страни в конфликта.

Междувременно от Международния комитет на Червения кръст в Сирия описаха хуманитарната ситуация в Алепо като катастрофална. Организацията пише в Туитър, че вече почти няма медикаменти, а хората, които се укриват заради боевете, са без достъп до храна и вода.

Знакова битка

Доскоро Алепо бе разделен на две части - правителството контролираше западната част на града, а бунтовниците - източната. В средата на ноември сирийската армия стартира мащабна офанзива с цел пълното завладяване на града. Ако сега Алепо падне в ръцете на правителството, бунтовниците ще претърпят най-тежкото си поражение в продължаващия вече пет години конфликт, а режимът на Асад отново ще контролира петте най-големи града в страната.