Последният дебат с участието на кандидатите на Републиканската партия за президент на САЩ преди първичните избори беше белязан от отсъствието на Доналд Тръмп, съобщават световни агенции.

По-рано тази седмица Тръмп, който е основният кандидат на републиканците, обяви, че няма да участва в дебата по телевизионния канал "Фокс нюз" заради водещия Мегин Кели.

Тръмп бойкотира финалния ТВ дебат на републиканците, водещата била "лека категория"

Тръмп бойкотира финалния ТВ дебат на републиканците, водещата била "лека категория"

Тя си "играела" с него

Тръмп предпочете да бъде на свое лично предизборно събрание в град Дьо Моан, щата Айова, на няколко километра от телевизионното студио. По време на организираното събитие за ветерани магнатът заяви, че е събрал 6 милиона долара за ветерани за един ден. На събитието присъстваха също Рик Санторум и Майк Хъкаби, които участват в президентската надпревара в Републиканската партия, но нямат никакъв шанс.

Преди своето събрание Тръмп каза, че от "Фокс нюз" са се опитвали да го убедят до последно да дойде в студиото им, но той отказал. От телевизията разпространиха изявление, че Тръмп им поискал пет милиона долара дарение, за да обещае да участва в дебата.

Снимка 217521

Източник: ЕПА

Когато се държат с теб лошо, трябва да следваш своите права, заяви Тръмп във връзка със спора с телевизията.

Именно в този щат в понеделник започва вътрешнопартийната процедура на републиканците за излъчване на кандидат за президентските избори през ноември 2016 година.

Иначе на състоялия се дебат кандидатите не пропуснаха да се пошегуват с Тръмп. Водещата Кели помоли седмината присъстващи да обяснят какво иска да постигне милиардерът с отказа си да участва. Основният съперник на милиардера Тед Круз изтъкна в студиото: „Аз съм маниак, всички тук са глупаци, дебели и грозни, и Бен (Карсън), вие сте ужасен хирург". Джеб Буш заяви с усмивка, че Тръмп му липсва както плюшеното мече от детството.

По време на дебата сенатор Круз влезе в словесен сблъсък със сенатор Марко Рубио по въпросите за имиграцията и амнистията.

Основните акценти по време на дебата бяха: Рубио потвърди позицията си, че ще затваря джамии, където има радикални елементи. Той също така се закани да прекрати ядреното споразумение с Иран още в „деня” на влизането си в Белия дом; Круз обвини водещите на телевизията, че насърчават атаки срещу него; Сенаторът от Кентъки Ранд Пол изрази притесненията си от разширяването на американската военна роля в Сирия.

Снимка 217520

Източник: ЕПА

В анализ БиБиСи подчертава, че Рубио е бил „забавният човек” на дебата в отсъствието на Тръмп.

Според медията имало е реален дебат само между сенаторите Рубио и Круз за техни видеоклипове от миналото, свързани с конфликтни изказвания относно имиграционната реформа.

Бившият губернатор на Флорида Буш пък се възползвал от шанса си и заявил, че за разлика от Рубио се е придържал към поетите ангажименти по отношение на имиграционната реформа.

Губернаторът на Ню Джърси Крис Кристи също „спечели точка”, след като подчерта, че се нуждае от „вашингтонско-английски речник”, за да разбере двамата сенатори.

Според британската медия вероятно Кристи и Буш са се представили най-добре на дебата.