В понеделник избирателите в американския щат Джорджия бяха принудени да чакат с часове на дълги опашки пред избирателните секции на първия ден от ранното гласуване. През последните години щатът си изгради национална репутация с проблемите при гласуване, пише "Гардиън".

Снимка 500310

Източник: ЕПА

На места избиратели трябваше да чакат повече от 6 часа, за да упражнят правото си на глас.

Най-малко два района имаха проблеми за кратко. В Атланта на някои места избиратели съобщават, че са чакали повече от 10 часа, за да гласуват. Местният вестник Atlanta Journal Constitution пише, че хората са започнали да се редят на опашки пред секциите от ранни зори, като някои са използвали светлината от мобилните си телефони, за да помогнат на други да попълнят формуляри за регистрация.

Снимка 500311

Източник: ЕПА

Джорджия не е единственият щат с изключително дълги опашки на първия ден от ранното гласуване. Местните власти отчетоха безпрецедентна избирателна активност на първия ден от ранното гласуване в щатите Вирджиния и Охайо.

Очаква се на тазгодишните президентски избори да има рекордна избирателна активност. В същото време има опасения, че случаите на коронавирус ще се увеличат заради струпването на хора. Поради тази причина властите и неправителствени организации призовават хората да гласуват по-рано по пощата или в избирателните секции.

На национално ниво повече от 9,4 милиона души вече са гласували, което е безпрецедентно число, според събраните от Майкъл Макдоналд данни. Макдоналод е преподавател по политология в Университета на Флорида.

Демократите се опитват да спечелят сенатско място в Джоржия.

Снимка 500309

Източник: ЕПА

Джорджия отдавна е разглеждан като бастион на Републиканската партия, но мнозина вярват, че демографските промени са го превърнали в по-оспорван щат. Последните социологически проучвания показват, че Доналд Тръмп и Джо Байдън статистически са с изравнени позиции в щата.