Десет дни след провеждането на най-големите еднодневни избори в Индонезия повече от 270 служители на изборите са починали, най-вече от заболявания, свързани с умора, дължащи се на дълги часове работа, преброявайки милиони бюлетини на ръка, предаде "Ройтерс", позовавайки се на служител.

Изборите на 17 април бяха първият път, когато страната с 260 милиона души комбинираше президентските избори с националните и регионалните парламентарни, с цел намаляване на разходите.

Гласуването беше предимно мирно и според оценките са привлекли 80% от общо 193 милиона гласоподаватели.

Денят за гласуване е продължил 8 часа, като той се е оказал смъртоносен за длъжностните лица, които трябвало да преброяват бюлетините на ръка.

От събота вечер 272 служители на изборите са починали, най-вече от заболявания, свързани с претоварване, докато 1878 души са се разболели, заявява Ариеф Прийо Сусанто, говорител на Комисията за общи избори (KPU).

Министерството на здравеопазването е издало писмо на 23 април, в което призовава здравните заведения да полагат максимални грижи за болния изборен персонал, докато финансовото министерство работи по компенсации за семействата на починалите, добави Сусанто.

КПУ е подложена на огън поради нарастващия брой жертви.

Победителите на президентските и парламентарните избори ще бъдат обявени на 22 май, след като приключи окончателното преброяване на гласовете.