Двама католически свещеници бяха осъдени на повече от 40 години затвор, а бивш градинар отива зад решетките за 18 години в Аржентина. Присъдите саза педофилия.

Установено е, че те са насилвали глухи деца от вече закрито църковно училище в Мендоса. 

Един от подсъдимите, преподобният Никола Бруно Коради Солиман, е италиански свещеник. Той е директор на Института Проволо в Мендоса. Ръководел го е, въпреки предишни обвинения за сексуално насилие в заведенията на организацията във Верона, Италия и в Ла Плата, Аржентина.

Близо 700 католически свещеници в САЩ са обвинени в педофилия

Близо 700 католически свещеници в САЩ са обвинени в педофилия

Далеч повече от обявените от Католическата църква данни

83-годишният Коради беше осъден на 42 години затвор, а друг свещеник, преподобният Хорацио Уго Корбачо Блан, 59-годишен от Аржентина, беше осъден на 45 години затвор. Бившият градинар в училището, Армандо Рамон Гомес Браво, на 49 години, от Аржентина, получи присъда от 18 години.

Тримата обвиняеми бяха под домашен арест, откакто обвиненията бяха повдигнати преди три години.  Корбачо беше единственият от тримата, които дадоха показания. Той отрече обвиненията.

Адвокатът за тримата отказа коментар в понеделник.

Девет от 10-те жертви присъстваха на процеса в понеделник. В показанията си жертвите заявиха, че са били нападнати, по времето, когато са били ученици. Насилията са били извършвани между 2005 до 2016 година.

Адвокатът на жертвите сподели, че е доволен от присъдите.

Църквата и в този случай бе обвинена, че възпрепятства разследването.

В изявление в понеделник службата на Архиепископията в Мендоса обеща да работи за предотвратяване на злоупотреби с уязвимите и да насърчава прозрачността.

Припомня, че около делото се вдигна шум, защото се е състояло в родината на папа Франциск и защото е поредният мрачен епизод от разтърсилия Църквата световен скандал с насилия над деца, извършвани в продължение на десетилетия и укривани от ръководни лица.

От Светия Отец бе поискано да даде изявление по случая.

Папа Франциск подписа закон срещу педофилията

Папа Франциск подписа закон срещу педофилията

Създават се нови процедури…

Припомняме, че през март, Кардинал Джордж Пел бе осъден на 6 години затвор. Това постанови съдът в Мелбърн, Австралия.

77-годишният Пел е най-високопоставеният католически служител, който бе обвинен в сексуално насилие. Той отрече всички твърдения.