Депутатите от „Единна Русия" с гласовете си са осигурили приемането на първо четене на законопроекта, с който се разширяват правата на федералните служби (ФСБ).
Така служителите на реда ще имат вече право да спират гражданите с предупреждения и да им налагат глоби за неподчинение.

Опозиционните партии се обявиха против законопроекта, тъй като според тях поправките нарушават правата на гражданите. В парламента с реч в защита на предложенията излезе заместник директора на ФСБ Юлий Горбунов.

Според поправките служителите на реда могат да предупреждение към гражданите при "ситуации, които могат да предизвикат или да създадат условия за извършване на престъпление, но при отсъствие на законно основание да бъдат привлечени под отговорност".

Държавната дума предлага още да се разширят статиите в закона, които дават правото на службите на „вземане на мерки на специална профилактика".

Неподчинението на заповед на служителите на ФСБ може да бъде наказано с глоба от 1000 рубли и да бъде задържан до 15 часа.