Съединените щати са можели да предотвратят 40% от смъртните случаи от коронавирус, твърди "Лансет" комисия, която е имала за задача да оцени политиката на Доналд Тръмп в сферата на здравеопазването, пише "Гардиън".

В САЩ починалите от коронавируса достигнаха почти 470 000, като се очаква да надхвърлят над половин милион през следващите седмици. В същото време 27 милиона американци са се заразили с вируса. САЩ са първи в света по смъртност и заразени.

Пет видеоклипа от атаката на Капитолия, излъчени на процеса срещу Тръмп

Пет видеоклипа от атаката на Капитолия, излъчени на процеса срещу Тръмп

Мениджърите, които действат като прокурори, показаха клипове на сенаторите (журито)

Бившата администрация на Доналд Тръмп е остро критикувана, че не е приела пандемията достатъчно сериозно, а в допълнение към това разпространява конспиративни теории, не насърчаваше да се носи маска и подкопаваше учените и други експерти, които се борят срещу разпространението на вируса.

Оценката е публикувана в авторитетния журнал "Лансет". Експертната комисия заявява, че Тръмп е "донесъл лош късмет на САЩ и планетата" по време на четиригодишното си управление. В критиката не само се обвинява Тръмп, но също се свързват действията му с историческите условия, които са го извели до Белия дом.

Комисията осъжда действията на Тръмп срещу коронавируса, но също се подчертава, че държавата е влязла в пандемията с разбита инфраструктура в общественото здравеопазване, което е от години. Между 2002 и 2019 г. разходите за обществено здравеопазване в САЩ са спаднали от 3,21% до 2,45 на сто, което е приблизително половината от разходите в Канада и Великобритания.

Пуснаха нови шокиращи кадри от бунта на втория ден от процеса срещу Тръмп

Пуснаха нови шокиращи кадри от бунта на втория ден от процеса срещу Тръмп

Някои сенатори са на метри от размирниците

За да установи колко смъртни случая от коронавирус САЩ са можели да избегнат, комисията е направила сравнение със средната смъртност в другите държави от Г-7 - Франция, Германия, Италия, Япония, Канада и Великобритания. При друго сравнение комисията е установила, че ако продължителността на живота в САЩ е била като средното ниво в другите държави от Г-7, 461 000 американци по-малко щели да починат през 2018 г.

Комисията за обществена политика и здраве в ерата на Тръмп, сформирана през април 2017 г., за да отчита политиките на тогавашния президент в сферата на здравеопазването, е проучила движещите сили зад изборната му победа през 2016 г. и е излязла с препоръки. 33-те комисари са от САЩ, Великобритания и Канада, те работят в сферата на здравеопазването, преподаватели по право, медицина, от синдикати и други групи.

През първите три години от управлението на Тръмп още 2,3 милиона души са останали през здравно осигуряване.

В доклада не само е оценено общественото здравеопазване, но също имиграцията, Пуерто Рико, репродуктивните права, расизма и околната среда.

Twitter няма да отмени блокирането на Тръмп, дори отново да се кандидатира за президент

Twitter няма да отмени блокирането на Тръмп, дори отново да се кандидатира за президент

Призивите към насилие са забранени...

Комисията има доказателства, че отмяна на регулации от Тръмп е довела до увеличена смъртност и заболявания. Между 2016 и 2019 г. годишният брой на смъртните случаи вследствие на трудови злополуки и замърсяване на околната среда се е увеличил с повече от 22 000 след години на постоянен спад.

Негативните последици от отмяната на регулациите са засегнали щати, където живеят повечето поддръжници на Тръмп.