Финландската полиция твърди, че е предотвратила терористична атака срещу църква в Хелзинки, съобщава Евронюз.

Предполага се, че планираната цел за терористите е била Църквата Temppeliaukio (така наречената "Скална църква"), популярна туристическа атракция в сърцето на града, построена в скала и на по-малко от километър от финландския парламент.

Хелзинкската полиция е изпратила няколко екипа за патрулиране в близост до така наречената "Скална църква", за да се опита да заловят заподозрян в района, въпреки че остава неясно дали са извършени арести.

Министърът на вътрешните работи на Финландия Паула Ришико заяви: "Финландската служба за разузнаване в сферата на сигурността (Supo) направи оценка, че заплахата от тероризъм се е увеличила. Оценката от 2015 г. показва висок риск от един терористичен удар и ние сега повишихме общото ниво на заплаха. Това означава, че докато вече бяхме много добре подготвени, сега сме още повече."

Службата за разузнаване съобщава, че през последните месеци е установила по-сериозни заплахи, свързани с тероризъм във Финландия.

Скандинавската страна не е станала свидетел на нападения в мащаба на други европейски държави, но в Хелзинки нараства загрижеността след неотдавнашните инциденти в съседна Русия и Швеция.