Митинг в подкрепа на опозиционния политик Урмат Бариктабасов в столицата на Киргизстан Бишкек е прикривал опит за въоръжен преврат в страната, съобщи newsru.com.

Хиляди привърженици на Бариктабасов са блокирали магистрала и са се насочили към центъра на града с цел да завладеят основните сгради в Бишкек. Според президента на страната Роза Отунбаева, митингът е изглеждал като мирна демонстрация, но истинската цел на предвожданата от Бариктабасов тълпа е била да ликвидира членовете на временното правителство в страната. По думите й, у протестиращите са намерени даже снайперски пушки, пистолети и бойни патрони.

Силите на реда са овладели положението, като 27 души, сред които и Бариктабасов, са арестувани. Наложила се е употребата на сълзотворен газ. Опозиционният политик стана известен през 2005г, когато заедно със свой поддръжници отново се опита да извърши преврат в страната.

Киргизстан беше залят от насилие и политическа нестабилност през последните няколко месеца. При сблъсъци на етническа основа между киргизи и узбеки загинаха хиляди хора.