Очертава се предсрочните парламентарни избори в Чехия ще се проведат на 25-26 октомври, обяви официално президентът Милош Земан, като по този начин потвърди датата, която беше предложил по-рано, предаде "Ройтерс".

Смята се, че вотът ще доведе до формирането проевропейски кабинет в лявото пространство.

Според данни от проучвания на общественото мнение става ясно, че лявоцентристките социалдемократи ще бъдат най-голямата партия в новия парламент.

Техните политики включват план за облагане на енергийните услуги, телекомите и банките и да се повишат данъците за богатите, докато се инвестира в инфраструктура, строителство на жилища и екологични проекти.

Лидерът на социалдемократите Бохуслав Соботка каза пред медиите, че неговата партия може да управлява в правителство на малцинството, подкрепяна от Комунистическата партия или други политически сили.

За първи път от Нежната революция през 1989 г. Комунистическата партия – нереформираният наследник на тоталитарните власти под влиянието на Съветския блок – може да има пряко влияние върху политиките на правителството, коментира агенцията.

Предсрочните избори ще сложат край на период на политическа задънена улица, предизвикан от корупционен и шпионски скандал, който свали предишното дясноцентристко правителство през юни. Властите в Чехия опитаха да постигнат решение без да се стига на избори, но в крайна сметка се наложи провеждането на такива.