Газпром" ще продава на Украйна природния газ по пазарни цени, равни на европейските цени, съобщи изпълнителният директор на руския монополист Алексей Милер.

Това съставя 418 долара за хиляда кубически метра.
Милер посочи още, че Украйна е отказала договор на предложена цена от 250 долара, като е поискала тя да бъде 235.

До този момент Киев получаваше газ на цена 180 долара за хиляда кубически метра.
Отделно от това Украйна поиска и предоговаряне на условията за транзит на газ.

Припомняме, няколко малко преди края на тази година „Газпром" заплаши, че ще спре газоподаването към Украйна заради неизплатен дълг от над 2 милиарда долара.

Въпреки че Киев обяви, че дългът е изплатен, от Москва изразиха недоволство заради непреведените пари за глоби и такси.

Вчера кранчето с доставките на газ бе спряно. Също вчера изтече и срокът на подписания договор между двете страни.

До ново споразумение двете страни не успяха да стигнат, въпреки призивите на международната общност.

Днес ЕС и САЩ призоваха Русия и Украйна да преговарят, за да намерят решение на спора. Европа отново изрази опасенията си, че транзитът ще бъде застрашен.

Смятаме, че спорът може да се реши без прекъсване на доставките на газ, което би могло да има хуманитарни последици през зимата. Газовите доставки са от основно значение за стабилността на регионалните и световните енергийни пазари. Надяваме се, че Русия и Украйна ще работят добронамерено и прозрачно за решаване на конфликта", се казва в изявление на американския посланик в ЕС Кристен Силвърбърг.

Говорител на руската газова компания "Газпром" увери, че руските доставки на природен газ за ЕС, 80 процента от които минават транзитно през Украйна, ще се запазят.

Русия доставя около една четвърт от употребявания природен газ в Европа и осигурява около 40 процента от вноса на 27-те страни от ЕС.

Ситуацията е аналогична на тази от преди три години, когато през януари 2006 г. руските газови доставки за Европа бяха засегнати. Тогава Москва обвини Киев, че краде от транзитирания през територията му газ.

Според коментарите в западни медии, пир преговорите не пазарните и икономически условия ще бъдат водещи, а по-скоро ще натежават политическите аргументи.