Премиерът на Италия Джузепе Конте заяви, че продължава да се доверява на управляващата коалиция и конкретно на партия "Лига", въпреки че се разпространява информация, че партията на Матео Салвини е получила незаконно финансиране от Русия, информира "Ройтерс".

Таен запис разкрива как Русия се опитва да налее пари в партия „Лига” на Салвини

Таен запис разкрива как Русия се опитва да налее пари в партия „Лига” на Салвини

Информацията разпространява американската медия Buzzfeed

"На този етап няма елементи, които могат да намалят доверието, което изпитвам към всички членове на правителството", каза Конте в реч пред горната камара на парламента по повод скандала, който разтърси партията на Салвини.

Италиански магистрати обявиха по-рано този месец, че са започнали разследване за международна корупция след медийна информация, че "Лига" е поискала милиони евро чрез тайна руска петролна сделка.

Снимка 435582

Източник: ЕПА

Салвини, който служи като вицепремиер и вътрешен министър, отрича отправяните към партията обвинения. Той не беше в Сената по време на изслушването на Конте.

Италианската опозиция поиска Салвини да каже дали е финансиран от Русия

Италианската опозиция поиска Салвини да каже дали е финансиран от Русия

Депутатите от Демократическата партия поискаха парламентарно разследване

Премиерът обяви, че не е получил информация по случая от заместника си.

Подчертавайки напрежението в коалицията, почти всички сенатори от коалиционния партньор на "Лига", Движение "Пет звезди", напуснаха парламента преди Конте да започне да говори като протест срещу отсъствието на Салвини.

"Защо не сме в камарата? Защото Салвини трябва да бъде там", обяви Стефано Патуанели, лидерът на "Пет звезди" в Сената.