Премиерът на Словения Миро Церар, един от малкото либерални лидери в Централна и Източна Европа, е заплашен от импийчмънт заради подкрепата си за сирийски бежанец, който е изправен пред депортация, пише "Гардиън".

Ако дясната опозиционна партия в страната успее да прокара искането си, Церар, лидерът на центристка умерена партия, може да бъде свален от поста от словенските депутати, макар че правителствени източници твърдят, че премиерът има достатъчно подкрепа в парламента.

Бъдещето на Ахмад Шамиех, 60-годишен бежанец, който пристигна в Словения през 2015 г., където той научи езика и е пример за успешна интеграция, се превърна в ключова разделителна линия в политиката на страната, отбелязва изданието.

Правителствени източници съобщават, че опозицията срещу подкрепата на Церар за Шамиех е "сценичен случай", който има за цел да дестабилизира правителството преди националните избори през 2018 г.

През лятото словенски съд разпореди депортацията на сириеца, за да може да подаде документи за убежище в Хърватия, първата страна от ЕС, в която е пристигнал.

Двама влиятелни депутати от управляващата коалиция заведоха сириеца в сградата на парламента на Словения, за да попречат на полицията да го отведе.

На пресконференция през миналата седмица Церар, който е премиер на страната от 2014 г., разкри, че иска да намери начин да гарантира убежище на сириеца в Словения на базата, че вече се е интегрирал в обществото.

Коментарът му предизвика бурна реакция от десните в словенския парламент. Те обвиниха Церар, адвокат в областта на конституционното право, че се опитва да се намеси в независимостта на съдебната власт.

На 15 ноември опозицията обяви, че ще се опитат да отстранят Церар.

Премиерът има 30 дни да отговори на обвиненията преди вота в парламента, където опозицията ще се нуждае от 2/3 мнозинство, за да задейства процедурата по импийчмънт и да придвижи казуса до Конституционния съд.

Само три предложения за импийчмънт са внесени в парламента на страната от 1991 г., но нито един път не стигат до Конституционния съд.

В същото време бежанецът е изпаднал в нервна криза и в момента е в психиатрия.

Докато други страни членки от Централна Европа бойкотират схемата на ЕС за разселване на бежанци, Словения е приела 355 души от Гърция и Италия. Според квотата на ЕС общо 567 бежанци са предвидени за Словения.