Престижното американско списание Scientific American наруши 175-годишната си традиция и за първи път подкрепи кандидат за президент на САЩ. Списанието застана зад номинацията на демократите Джо Байдън, пише "Гардиън".

В мотивите за решението си списанието отбелязва, че Доналд Тръмп вреди на САЩ и на американския народ, защото отхвърля доказателствата и науката.

Редакцията на списанието посочва неадекватните действия на американския лидер в борбата с пандемията от коронавирус, която отне живота на повече от 190 000 американци. Освен това държавният глава атакува защитата на околната среда, здравната грижа и учените и научните агенции, които подготвят тази страна да се изправи пред най-големите предизвикателства. Авторите на списанието казват още, че Тръмп многократно е излъгал американското общество за коронавируса. Според тях Доналд Тръмп изобщо не е поел отговорност за трагедията в страната.

Лора Хелмът, деветият главен редактор на Scientific, пое позицията през април тази година. Преди ежеседмечник, Scientific American започва да излиза месечно от 20-те г. на миналия век. Списанието се смята за най-старото в САЩ, което продължава да издава без прекъсване. В миналото е публикувало статии на Алберт Айнщайн, Орвил Брайт, Франсис Крик, Марк Твен и други.