Премиерът на Великобритания Тереза Мей обяви, че напуска властта от 7 юни. По този повод "Гардиън" представя претендентите за поста на Мей:

Борис Джонсън

Един от най-популярните политици в Консервативната партия. Бившият външен министър е фаворит за поста министър-председател на Великобритания. Социологически проучвания за вестник "Таймс" показват, че Борис Джонсън е първият избор с 39%, а далеч зад него е Доминик Рааб с 13%. В последно време Джонсън е относително тих, освен редовната му колонка във вестник "Дейли телеграф", но това вероятно е целенасочено.

Доминик Рааб

Бившият министър за Брекзит е основният съперник на Борис Джонсън за поста лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания. Той е част от ядрото на торите.

Джереми Хънт

Външният министър на Великобритания Джереми Хънт е поставян на трета позиция за лидерския пост на Консервативната партия.

Майкъл Гоув

Министърът по околната среда не е направил нещо специално, за да се свлече в списъка, но вероятно не е направил много, за да затвърди позицията си на върха на Консервативната партия. Твърд поддръжник на Брекзит, но остана лоялен на правителството на Мей докрай.

Андреа Ледсъм

Бившият лидер на Камарата на общините се оттегли от битката за лидерската позиция през 2016 г., за да отстъпи място на Мей. Сега тя възнамерява да влезе в надпреварата, но е разглеждана като аутсайдер.

Останалите, които се споменават са: вътрешният министър Саджид Джавид; здравният министър Мат Хенкок; военният министър Пени Мордон; министърът по въпросите на международното развитие Рори Стюарт; бившият министър на труда и пенсиите на Великобритания Естер Маквей; Лиз Тръс - главен секретар на финансовото министерство; министърът на труда Амбър Ръд и Джеймс Броукъншир.