Вашингтон буквално ще се превърне в крепост във връзка с встъпването в длъжност на Доналд Тръмп в петък, тъй като се очаква стотици хиляди да се съберат на протест по време на полагането на клетва, съобщава Ройтерс.

Полицията прогнозира да се съберат 900 000 души, поддръжници и противници на новоизбрания държавен глава, за церемонията по встъпването в длъжност на Тръмп във Вашингтон, която включва полагане на клетва пред Конгреса и парад до Белия дом.

Много хора ще протестират срещу възгледите на Тръмп за жените, имигрантите и мюсюлманите, както и заради заканата му да отмени здравната реформа на Барак Обама "Обамакеър" и плана за изграждане на стена по границата с Мексико.

Около 28 000 полицаи, километри от ограждения, улични блокади и камиони с пясък ще бъдат част от засилените мерки за сигурност в центъра на Вашингтон. 8 квадратни километра ще бъдат превърнати в крепост.

Около 30 групи организират протести с 270 000 души. Те са получили разрешение да протестират по време и след полагането на клетва. Очакват се много протести и без разрешение. Също атака са организирани и демонстрации в подкрепа на милиардера.

Засега най-големият протест ще бъде "Маршът на жените" във Вашингтон в събота. Организаторите очакват 250 000 души. Стотици подобни демонстрации са запланувани в цялата страна и по света.

Организация планира да раздаде 4 200 цигари марихуана на протест утре и да бъдат запалени в столицата във връзка с критики на номинацията на магната за главен прокурор сенаторът от Алабама Джеф Сешънс, който е против легализирането на канабиса.

Притежанието на малки количества марихуана е легално във Вашингтон, но пушенето на обществени места е забранено.

За тази вечер е организиран протест срещу Тръмп и в Ню Йорк.

Полицията в столицата е подготвена за масови арести, въпреки че властите се надяват да не се налага.

На клетвата на Обама през 2009 година се събраха близо 2 милиона души.