Президентът на Бразилия Мишел Темер отрече информация във вестник, че е одобрил да се плати на вероятен свидетел да мълчи във връзка с разследване за корупция, съобщава БиБиСи.

Държавният глава е обвиняван, че е разрешил незаконно да се плати на политика Едуардо Куня, който беше осъден през март за корупция, пране на пари и укриване на данъци.

Отново проблеми за Мишел Темер

Отново проблеми за Мишел Темер

На 6 юни ще възобнови разглеждането

Вестник O Globo писа по-рано, че се е сдобил със запис, който разкрива, че Темер е обсъдил незаконните действия с лидер на компанията JBS. Съдържанието на записа е толкова скандално, че бързо разтърси южноамериканската страна. Вестникът допълва, че запасът е предоставен като част от договорка между прокурори и двама представители на компанията.

От прессекретарята на държавния глава обявиха, че информацията е фалшива и призоваха за щателно разследване.

Президентът Темер никога не е настоявал да се плати за мълчанието на бившия депутат Едуардо Куня, се допълва в съобщението.

Опозиционни депутати в Конгреса призоваха за предсрочни избори и внесоха най-малко две искания за импийчмънт на президента в рамките на няколко часа след разкриването на информацията.

В Сао Пауло и Бразилия бяха организирани протести с призив президентът да подаде оставка.

Темер, бивш професор по право, изигра важна роля в свалянето на държавния глава Дилма Русеф през 2016 г. Като вицепрезидент той пое поста на президент на Бразилия.

Почти 1/3 от кабинета е разследван за корупция.