Президентът на Чили Себастиан Пинера отказва да подаде оставка. Той вярва, че ще изкара мандата си, който изтича след повече от две години, въпреки че страната е обхваната от антиправителствени протести, информира "Ройтерс".

Пинера заяви в интервю за Би Би Си, че е "демократично избран от голямо мнозинство от чилийците". Той поема отговорността за неравенството в страната, предизвикало протестите, но не е "единственият".

Чили отмени APEC и COP заради протестите

Чили отмени APEC и COP заради протестите

Също така чилийската столица няма да е домакин на климатичната конференция на ООН COP25

Според 69-годишния милиардер протестите са "променили" всичко в страната, която беше фар на стабилност в региона, но добави: "Надявам се на по-добро".

"Имам вяра в задълженията си като президент и се заклевам да изпълня този дълг, да подобря качеството на живот на нашите граждани", отбеляза той.

Най-малко 18 души загинаха, а хиляди са ранени след две седмици на безредици, протести и грабежи. Протестите започнаха заради вдигането на цената на билетите за обществения транспорт, но прераснаха заради ниските пенсии и високите разходи за живот.

Протестите в Чили продължават, стигна се до нови сблъсъци

Протестите в Чили продължават, стигна се до нови сблъсъци

Полицията употреби водни оръдия и сълзотворен газ…

Пинера отговори с въвеждане на извънредно положение и изпращане на армията на улицата. Тогава той заяви: "Ние сме във война срещу силен враг".

Миналата седмица държавният глава уволни осем министри, включително на вътрешните работи и финансите. Той също обяви нов социален план, който предвижда вдигане на минималната заплата и на пенсиите.

Чилийският президент обеща промени в правителството

Чилийският президент обеща промени в правителството

Отмениха комендантския час в Сантяго