Президентът на Хаити Жовенел Мойс е ранен смъртоносно, след като група въоръжени са открили огън в частната му резиденция в столицата Порт-о-Пренс, съобщи новинарският портал Juno7, позовавайки се на изпълняващия длъжността министър-председател Клод Жозеф.

Нападателите, някои от които са говорили испански, са ранили и първата дама Мартин Мойс. Тя е хоспитализирана в тежко състояние

Според съобщения в местните медии, резиденцията на президента е била атакувана посред нощ от група неизвестни лица.

"Около 1 часа тази нощ... група от неизвестни лица, накои от които говореха испански, атакуваха частната резиденция на президента и смъртоносно раниха държавния глава", посочи Клод Жозеф в изявление. Основните езици, които се говорят в страната, са хаитянски креолски и френски. 

Премиерът осъди това "отвратително, нехуманно и варварско" нападение и призова за спокойствие. Ситуацията със сигурността е под контрола на националната полиция и въоръжените сили, допълни той. 

Жовенел Мойс, 42-ият президент на Хаити, беше на поста от 2017 г. Той беше на 53 години.

Жозеф увери, че "са взети всички мерки, за да се гарантира приемствеността в държавата". Той е поел контрола в бедната карибска страна и призова обществеността да запази спокойствие. Въпреки това след атаката в столицата Порт-о-Пренс се е чувала стрелба, което се случва на фона на нарастваща вълна на политически свързано насилие в бедната карибска страна.

Мандатът на Мойс беше изпълнен с трудности, след като той беше обвинен в корупция и беше предизвикван от вълни от често насилствени антиправителствени протести, отбелязва Би Би Си.

По-рано тази година имаше масови протести в столицата и други градове, като хората поискаха оставката му.

Опозицията в Хаити изтъкваше, че петгодишният мандат на Мойс е трябвало да приключи на 7 февруари 2021 г., пет години след като предишният президент Мишел Мартели подаде оставка.

Мойс обаче настояваше, че му остава още една година, тъй като той не встъпи в длъжност до 7 февруари 2017 г.

Закъснението с година беше причинено от обвинения във фалшифициране на изборите, в резултат на които резултатът от изборите през 2015 г. беше отменен и бяха проведени нови избори, които бяха спечелени от Мойс.

Хроничната нестабилност, диктатурите и природните бедствия оставиха Хаити като една от най-бедните страни в Америка.

При земетресение през 2010 г. загинаха над 200 000 души и причини големи щети на инфраструктурата и икономиката.

През 2004 г. бяха създадени мироопазващи сили на ООН за подпомагане на стабилизирането на страната, като те се оттеглиха през 2017 г.