Президентът на Иран Хасан Рохани разкри "закон за правата", който гарантира свобода на словото, право на протест, право на справедлив процес и защита на частната собственост, съобщава "Франс прес".

Рохани заяви, че постижението е "една от моите най-стари мечти".

Въпреки че много от правата са заложени в конституцията на Иран след Ислямската революция през 1979 година, Рохани поясни, че е предложил първия ясен списък с принципи, които могат да бъдат използвани за проверка представянето на държавните институции.

"Много съм доволен, че днес едно от най-важните ми обещания е инициирано и че постигам една от най-старите си мечти", каза държавният глава пред официални представители на церемония, излъчвана по телевизията.

Обаче много институции, включително правораздаването и Революционната гвардия заявяват, че приоритетът е защита на революцията срещу дисидентите и външно влияние.

По време на предизборната си кампания през 2013 година Рохани обеща закон за правата на граждани.

Президентът добави, че законопроектът все още не се е превърнал в закон, но "трябва да бъде прилаган от всеки".

"Едно от основните искания на иранския народ е граждански права. Този законопроект е отговор на иранската нация срещу някои арогантни западни страни, които смятат, че те са пред държавите от Третия свят с човешките права", изтъкна Рохани.