Военните в Зимбабве държат като заложник президента на страната Роберт Мугабе и членове от неговата охрана, съобщиха News24 и РИА Новости.

Според източник, пожелал анонимност, Мугабе се готви да подаде оставка. Той е успял да се договори с армията за това, че съпругата му може да напусне страната.

Опит за преврат в Зимбабве?

Опит за преврат в Зимбабве?

Военни превзеха държавната телевизия

Припомняме, след като в началото на ноември бе уволнен вицепрезидентът Емерсон Мнангва заради нелоялност и започна чистка на негови високопоставени поддръжници, военните навлязоха с танкове в столицата Хараре тази нощ.

Имаше няколко експлозии, след което стана ясно, че е била превзета държавната телевизия. От САЩ посъветваха своите граждани в Хараре да стоят на безопасни места. Мнангва се смята за вероятен наследник на държавния глава и се ползва с подкрепата на военните.

Първата дама на Зимбабве отрича опити да отрови съперник за властта

Първата дама на Зимбабве отрича опити да отрови съперник за властта

Грейс Мугабе се надява да наследи съпруга си на поста президент

По-рано имаше информация за това, че от военните в Зимбабве към столицата Хараре се придвижва колона с бронетехника. Имаше и непотвърдена информацията, че военните са превзели телевизионния център и са направили взривове в столицата, пише РИА Новости.

По-късно военните заявиха, че действията им не са "военен преврат", а са насочени срещу "престъпниците".

Сблъсъци на антиправителствен протест в Зимбабве

Сблъсъци на антиправителствен протест в Зимбабве

Полицията е използвала палки, за да разпръсне

В понедельник шефът на генщаба Константин Чивенга призова президента да прекрати партийната чистка, при която бе изключен Мнангва.