Петимата водещи кандидати на президентските избори във Франция се изправят един срещу друг в първите си публични дебати по телевизията, предаде Асошиейтед прес.

Диспутът е шанс за консерватора Франсоа Фийон да се върне в надпреварата. В момента като лидери се очертават центристът Еманюел Макрон и Марин льо Пен.

Близо 29% от зрителите са подкрепили Еманюел Макрон, а Марин льо Пен си дели третото място заедно с Фийон. Жан-Люк Меланшон успя да спечели симпатиите на зрителите и да се класира ведната след Макрон.

Лидерката на крайната десница също се нуждае от съживяване на кампанията, след като социологическите проучвания показаха, че тя губи темпо в надпреварата за белия дом.

Социалистът Беноа Амон и крайнолевият Жан-Люк Меланшон са последните участници в телевизионния дебат.

Всичките петима претенденти за Елисейския дворец ще дебатират по проблемите за безработицата, миграцията, социалната сигурност и доходите.

Очаква се петимата да получат най-много гласове на първия тур, насрочен за 23 април. В него ще участват 11 кандидати. Първите двама след него ще се изправят един срещу друг в балотаж на 7 май.