Правителството на Националното съгласие в Либия обяви незабавно прекратяване на огъня в цялата страна, съобщи телевизионният канал Sky News - Арабия в петък.

"Цялостно прекратяване на огъня ще позволи да се спре чуждестранната военна намеса във вътрешните работи на страната и да се прекрати присъствието на наемници на територията на Либия", се казва в съобщението.

В съобщението се отбелязва, че създаването на демилитаризирана зона в градовете Сирт и Ал-Юфра е необходимо, за да се гарантира спиррането на огъня.

Призовава се също така за провеждането на президентски и парламентарни избори през март догодина.

Путин и Ердоган разговарят за решения в Либия и Сирия

Путин и Ердоган разговарят за решения в Либия и Сирия

Обсъдили са и спора между Турция и Гърция в източното Средиземноморие

Освен това в изявлението се казва, че добивът и износът на либийски нефт трябва да бъдат възстановени, като всички приходи се изпращат по сметката на Националната петролна корпорация в чуждестранна банка.

В Либия има два паралелни изпълнителни органи - базирана в Триполи GNA, ръководена от Файез Сарадж, и източен базиран временен кабинет, подкрепен от Либийската национална армия, ръководен от фелдмаршал Халифа Хафтар. През пролетта на 2019 г. Хафтар инициира офанзива върху Триполи; в отговор GNA призова Турция за подкрепа.