Принц Филип се пенсионира. Съпругът на кралица Елизабет II прекратява официалните си ангажименти от есента, съобщиха от Бъкингамския дворец, цитиран от "Дейли телеграф".

95-годишният принц повече няма да изпълнява обществените си ангажименти от есента на тази година, отбелязват от двореца. В съобщението се пояснява, че решението на херцога на Единбург е взето с пълната подкрепа на кралицата.

Допълва се, че принцът ще участва в заплануваните събития до август. Херцогът няма да приема нови покани за посещения и ангажименти, въпреки че ще може да избира да участва на публични събития от време на време.

В съобщението се казва още, че кралицата ще продължи да изпълнява официалните си ангажименти.

Решението беше обявено след свикване на извънредна среща на двора. В социалните мрежи се разпространиха спекулации за смърт на кралска особа или за абдикация.

От двореца обявиха, че кралицата и херцогът са в добро здравословно състояние.

През изминалата година принцът е участвал в 219 мероприятия.

Той е неотлъчно до кралицата от сядането й на трона през 1952 г. Кралската двойка сключва брак през 1947 г. На 20 ноември ще отпразнува 70 г. брак.

Филип Маунтбатън, бивш принц Филип Гръцки, е роден на 10 юни 1921 година, второстепенен член на гръцката кралска фамилия и понастоящем член на британското кралско семейство.