Темите, по които ще работи Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. С това запозна в Лихтенщайн премиерът Бойко Борисов принца-престолонаследник Алоис фон унд цу Лихтенщайн и колегата си Адриан Хаслер. В срещата участва и министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

Това съобщиха от правителствената пресслужба. 

Темата за сигурността в Европа очаквано беше сред основните в разговора. Борисов посочи, че България вече е име и то не само заради европредседателството, а защото от години води последователна проевропейска и мирна политика.

"Сега имаме изключителния шанс да направим нещо и за Западните Балкани, да се отличим от другите, които продължават да са в конфликт помежду си и да водят войни", подчерта министър-председателят.

Снимка 336480

Източник: GIS

Други теми бяха добрите двустранни отношения и сътрудничеството. Двете страни биха могли да си партнират активно в секторите на иновациите и новите технологии, индустриалното производство и дуалното образование.

Това е първата среща на такова ниво между България и Княжество Лихтенщайн. Принцът прие поканата на българския премиер да гостува у нас. 

С Хаслер Борисов обсъди дебатите, които се водят у нас около приеманет на Истанбулската конвенция. Княжеството, също като България, се е присъединило към документа в защита на жените и децата от насилие.

"В Истанбулската конвенция става въпрос за насилие над жени и деца. Популистите грешно подведоха обществото. Ние явно не обяснихме достатъчно. Сега ще обясняваме повече, ще четем повече, ще разкажем за какво става въпрос, защото да спрем насилието над жените и децата, това е ценност", каза българският премиер.