Постигнат е пробив в преговорите за името на Македония. Това съобщава "Катимерини", цитирано от македонската агенция МИА. 

Атина и Скопие са постигнали споразумение по отношение на името на страната, акронимите и използването им. 

Ако Гърция действително одобри новото име на Македония, към Конституцията й ще трябва да бъдат направени изменения. За промените настояват от опозиционната "Ноа демокрация".

Припомняме, че по-рано стана ясно, че преговорите около спора за името на Македония продължават.

Продължават преговорите за името на Македония

Продължават преговорите за името на Македония

Очаква се следващата среща да се проведе в края на месеца

Очаква се нов кръг от преговори между Атина и Скопие под егидата на ООН да се проведат в края на настоящия месец март или началото на месец април. Това заяви премиерът на Македония Зоран Заев. По думите му в средата на март се очаква и в Скопие да пристигне външният министър на Гърция Никос Кодзиас.

Заев очаква по време на визитата на Кодзиас да се представи позицията на Гърция относно приемлив вариант за името на Бившата югославска република Македония (БЮРМ).

Визитата на първият дипломат на Гърция в Скопие се възприема като опит за приближаване на позициите между страните, с цел дългогодишният спор да бъде решен.

Вчера в Македония се състоя поредният протест относно намерението името на страната да бъде сменено.

Организаторите на протестните действия - Движение "Ние сме Македония", настояват да се сключи международен договор, според който Гърция да отстъпи от "максималистичните" си искания, а Македония да влезе в международните институции под конституционното си име Република Македония.