Доставките на електричество от Украйна за Крим са прекъснати частично заради разпадане на високоволтовия електропровод "Каховка-Титан", заяви говорител на "Укренерго", цитиран от ТАСС.

Причината е свързана с рухване на електрически стълб на около 20 километра от Каховка.

От енергийното министерство обявиха, че доставките на ток за Крим са намалени до 700 мегавата след проблем с електропреносната мрежа.

Преди аварията Крим получаваше между 950 и 1000 мегавата на ден, отбелязва Интерфакс. През последните седмици Русия увеличи доставките на ток за региона до 400 мегавата на ден.

По-рано лидерът на Крим Сергей Аксьонов поиска да бъде осигурено електричество на всички жители на полуострова за Нова година. Той направи коментара по време на среща с ръководители на местната администрация.

Според него жителите на Крим са с приоритет.

Припомняме, през ноември Крим остана без ток, след като на украинска територия в Херсонска област бяха взривени стълбовете на всички далекопроводи, внасящи електричество за анексирания от Русия полуостров. Отряди, съставени предимно от представители на кримските татари, бяха блокирали подпорите на стълбовете на няколко места и след конфликт с украинските части на реда неизвестни извършители ги взривиха. В резултат на това повече от 1,1 милиона души останаха без електричество в Крим и Севастопол. Това принуди Москва да вземе решение за снабдяване на полуострова с ток.