Първите часове на примирието в Ивицата Газа бяха помрачени от изстрелването на 5 ракети срещу Южен Израел и една престрелка между израелски войници и палестински екстремисти, съобщи представител на пресцентъра на израелската армия.

Приключвайки триседмичната операция в Ивицата Газа с едностранно прекратяване на огъня, Израел остави войските си в анклава и си запази правото на ответен огън в случай на палестински обстрел, съобщи Би Би Си.

Управляващото в палестинската територия движение „Хамас" обяви, че ще продължи съпротивата до извеждането на израелските войски и вдигането на блокадата на Ивицата Газа.

По-късно днес стана ясно, че израелските войски са извършили въздушен удар в северната част на Ивицата Газа срещу група, изстреляла ракети срещу Израел. Това е първият подобен инцидент след едностранно обявеното примирие.

„Извършихме въздушен удар по група за изстрелване на ракети в Бейт Ханун. Това е същата група, изстреляла тази сутрин ракетите срещу град Сдерот", съобщиха от израелската армия.

Премиерът Ехуд Олмерт заяви, че Израел е постигнал целите си, а Хамас (които изстрелват ракети по Израел) са разгромени. Часове по-късно обаче 5 ракети поразиха пограничния град Сдерот.

От израелска страна са категорични, че за сега ще оставят войските си в Газа. От "Хамас" пък предупредиха, че няма да приемат нито един израелски войник в Газа.

Близо 1200 палестинци са загинали от ескалацията на конфликта (27 декември 2008 г.) до днес. 13 са убитите израелци.