Профилите на най-малко 130 души в Twitter са били хакнати, признаха от социалната мрежа, цитирани от АП.

От компанията са се свързали със собствениците на засегнатите акаунти, за които има информация за изтекли лични данни.

"Смутени и разочаровани сме и съжаляваме. Ние знаем, че трябва да работим, за да възвърнем доверието ви и ще подкрепим всички усилия, за да привлечем извършителите до правосъдие ", заяви Twitter в публикацията в блога.

Хакнаха профилите на Илон Мъск, Бил Гейтс и Джеф Безос в "Туитър"

Хакнаха профилите на Илон Мъск, Бил Гейтс и Джеф Безос в "Туитър"

Хакерите предложили да им се прехвърлят биткойни на посочена от тях сметка

Атаката на 17 юли засегна акаунти на световните лидери, знаменитости и технологични магнати при едно от най-значимите нарушения на сигурността през последните години.

Припомняме, че профилите на Илон Мъск, Бил Гейтс и Джеф Безос в "Туитър" бяха хакнати, съобщава Си Ен Ен.

Атакувани са били и официалните страници в "Туитър" на американските компании Apple и Uber. Ройтерс от своя страна съобщава, че са били хакнати и профилите на предприемача и бивш кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, на рап изпълнителя Кание Уест и на бившия американски вицепрезидент Джо Байдън. По-късно стана известно, че са били "разбити" и профилите на холдинга "Бъркшър Хатауей" на Уорън Бъфет и на президента на САЩ Барак Обама (2009-2017). След известно време съобщенията от хакнатите профили били изтрити.

Хакерите обещаха в съобщения от името на известните личности, че ще удвоят преведената сума на техните последователи в социалната мрежа, ако въпросните средства постъпят възможно най-скоро на сметката им. Хакерите са успели да съберат най-малко 55 000 долара.

Хората, стоящи зад атаката, са дошли от групировка, за която не е известно да е обвързана с някоя държава. Въпреки наглед слабите им възможности обаче подобни атаки изискват особено внимание, защото в бъдеще биха имали непредвидими последствия, признават от компанията.