Във френския град Бастия, няколкостотин души протестираха в неделния ден, като реакция срещу масовото сбиване заради носенето на буркини, предадоха информационните агенции. Градът се намира в северната част на остров Корсика.

Предишния ден в село Сиско се стигна до сблъсъци, след като турист се опита да заснеме на плажа жени, облечени в буркини – женски бански костюм, изцяло покриващ тялото и главата.

Според ислямските фундаменталисти, само в такова облекло мюсюлманките имат право да посещават плажовете.   

Припомняме, през миналата седмица властите в Кан приеха разпоредби за забрана на буркините по градските плажове. Мярката беше предприета заради съображения, свързани със сигурността и обществения ред.

„Това се случи понеже турист се опитал да направи снимки, а произхождащите от Арабския Магреб (страните от Северна Африка – б. р.) не искат жените им да бъдат снимани. Всичко започна по съвсем тривиален повод.” – коментира местният кмет пред телевизионния канал  TF1.

Според френските медии, фотографът е бил нападнат от местни тийнейджъри. След това са се присъединили възрастни мъже, въоръжени с хладно оръжие.

Според информация на в. „Le Monde” при сблъсъците, в които са участвали десетки хора, се е стигнало до бой с тояги и камъни, а някои от участниците в сбиването са носели брадви.
Безредиците са били прекратени след намесата на  около 100 служители на реда.  

Пострадали са 4-5 души, сред които и бременна жена. Няколко коли са били запалени.