Протестиращи се барикадираха в музея "Прадо" в Мадрид, съобщават испанските медии.

Те настояват за среща с премиера Педро Санчес до края на месеца и заплашиха да се самоубият пред камерите, ако той не изпълни исканията им.

Демонстрантите са част от десетките хиляди потърпевши от консумацията на фалшиво масло от рапица в Испания.

Най-тежката здравна криза в историята на Испания започва дати през 1981 г. Поради консумация на растително масло, продавано в бедните квартали като зехтин, повече от 30 000 души се оказват с тежка форма на нетипична пневмония. Близо 5000 от засегнатите губят живота си.

Години на разследвания водят до заключението, че болестта е причинена от използването на отровно вещество в състава на рапично масло, направено за промишлена употреба.

Собствениците на фирмите, внесли го от Франция, са дадени на съд, а държавното обвинение настоява за затвор от 10 000 до 100 000 години. В крайна сметка обаче присъдите варират от едва 6 месеца до 20 години. Следват масови протести.

40 години по-късно част от оцелелите, но неизлекувани напълно окупираха една от залите в музея, заявявайки, че се чувстват унижени и изоставени от властите. Трима от тях бяха задържани от полицията.

Близо 15 000 души в Испания все още търпят последствията от консумацията на отровното рапично масло. Те търсят подкрепа за здравните си проблеми и настояват правителството да им обърне внимание.