Протестът в Румъния пое по пътя на агресията и тази нощ е имало сблъсъци между протестиращи и жандармерия, съобщи bTV.

Над 250 000 човека излязоха на протест в цялата страна, а между 130 000 и 150 000 са били пред сградата на правителството в Букурещ.

Румънската опозиция ще иска вот на недоверие на заради спорното постановление за амнистията.

В Румъния все пак ще помилват политици

В Румъния все пак ще помилват политици

Близо 100 000 излязоха на протест

Въпреки мощните протести кабинетът късно снощи одобри промените в наказателното производство.

Общественото недоволство не стихва вече пети ден.

Масирано полицейско присъствие е имало на Площада на победата в Букурещ. Двама жандармеристи и двама цивилни са пострадали, а над 100 човека са арестувани.

Според румънските медии фенове на отборите "Рапид" и "Динамо" са се присъединили към протестиращите и са хвърляли бомбички, камъни и бутилки по униформените. В отговор служителите на реда са използвали сълзотворен газ.

Жандармерията се е намесила само там, където има агитки, заяви за bTV румънският журналист Джордже Пецу. По думите му агитките са били там именно с цел да предизвикат сблъсъци, а преди това протестът е бил изцяло мирен.

Появи се информация за намерени бутилки с коктейли "Молотов" във входове на близките блокове до Площада на победата, за щастие са останали неизползвани, добави румънският жерналист.

Медиите твърдят, че агитките са се присъединили към протеста след приключен хандбален мач.

ЕС дълбоко обезпокоен от действията на румънското правителство

ЕС дълбоко обезпокоен от действията на румънското правителство

Борбата срещу корупцията трябва да напредва

Тази сутрин пък румънският министър на бизнеса, търговията и предприемачеството Флорин Жиану обяви, че подава оставка, защото така му диктува съвестта.

В страницата си във Facebook Жиану написа, че разсъждавал отговорно върху етичността на по-нататъшните си действия и за това как ще погледне детето си в очите и какво ще му каже след няколко години.

"Да му кажа, че баща му е бил един страхливец и е гарантирал действия, които не споделя, или е избрал да излезе с вдигната глава от история, която не е негова", пише Жиану в социалната мрежа.