Напрежение и суматоха на конвента на Републиканската партия за номиниране на кандидат за президент на САЩ само няколко часа след официалното му откриване, съобщават световни агенции.

Сред хилядите делегати на националното събрание, провеждащо се в Кливланд, Охайо, опоненти на милиардера Доналд Тръмп, който се предполага, че ще бъде номинацията на републиканците, призовах за провеждане на поименно гласуване като опит за спиране на магната.

Републиканската партия официално откри конвента за избор на кандидат за президент на САЩ

Републиканската партия официално откри конвента за избор на кандидат за президент на САЩ

Събитието ще продължи до 21 юли

Противниците на американския бизнесмен започнаха да скандират „По именно гласуване”, след като партийните лидери одобриха правилата за началото на събранието. Според лидерите на Републиканската партия няма достатъчно подкрепа (предадени гласуве), която да позволява подобно гласуване, което ще покаже колко делегати са против кандидатурата на Тръмп.

Някои делегати напуснаха събранието като форма на протест срещу решението на лидерите, докато други скандираха гръмогласно с искане за подобно гласуване, като имаше такива, които се качиха и на подиума да се разправят с лидерите на партията. 

Някои от повечето от 2 хиляди делегати скандираха „Тръмп, Тръмп, Тръмп” и „САЩ, САЩ, САЩ”, а други скандираха за организиране на гласуване в залата, където се провежда конвента, който ще продължи до 21 юли.

В крайна сметка делегатите ратифицираха платформата на партията за 2016 година.

Снимка 245062

Източник: GettyImages

Миналата седмица Тръмп обяви за мъртво така нареченото движение „Никога Тръмп”, което се сформира в редиците на републиканците.

Междувременно в центъра на града се събраха десетки протестиращи срещу полицейския произвол и конвента на републиканците, както и противници на Тръмп.