Лидерите на кипърските гърци и турци не успяха да съживят изоставения мирен процес на разделения остров. Те се срещнаха под егидата на ООН за първи път от девет месеца в понеделник, предаде АФП.

Лидерът на кипърските гърци Никос Анастасиадес заяви пред репортери, че "двете страни остават на позициите си", след като се срещна с турския си кипърски колега Мустафа Акънджъ.

Двамата лидери обсъдиха позиции на срещата си в контролираната от ООН буферна зона в Никозия, съобщи ООН в изявление.

Анастасиадис каза, че лидерите не изключват възможността ООН да изпрати пратеник в Кипър, за да разгледа възможното подновяване на преговорите.

Група кипърски гърци и турци, които се бяха събрали извън залата, изразиха надежда, че ще бъде постигнат напредък.

Нов провал на преговорите за Кипър

Нов провал на преговорите за Кипър

Двете страни преговаряха до ранните сутрешни часове...

Последните разговори, насочени към обединяване на острова се проваиха в Швейцария през юли миналата година.

Напрежението в региона се засили след като Никозия ускори търсенето на запаси от природен газ, което се противопостави на Турция.

Анастасиадес заяви, че преговорите за обединение не могат да се възобновят, докато Турция се опитва да блокира чуждестранните компании от сондиране на нефт и газ от Кипър, обвинявайки Анкара, че е "дипломация на корабната стрелба".

Миналия месец ЕС - на който Кипър е държава-членка, докато Турция не е - осъди действията на Турция в източното Средиземноморие.