Един от психиатрите, който изследва норвежкия екстремист Андерш Брайвик го сравни с герой от филма „Мълчанието на агнетата" - Ханибал Лектър, съобщава „Франс прес", цитирана от РИА Новости.

Експертът-психиатър Ейрик Йохансен е провел разговори с Брайвик общо 26 часа преди да свидетелства в съда в качеството си на свидетел.

Срещата с Брайвик бе почти среща с Ханибал (Лектър)", казал Йохансен.

Според психиатъра Брайвик е напълно нормален човек, който е наясно с действията си.

В светлината на неговата идеология аз не мисля, че той може да бъде лекуван с терапия или медикаменти. Той е създал образ, с цел да убеди други десни екстремисти и фашисти, които да последват неговия пример, образ, който не отговаря на същността му. Но в това няма психологически отклонения", казал психиатърът пред съда.

Главният въпрос, на който съдът трябва да намери решение, е дали Брайвик е бил вменяем по време на извършените престъпления.

Първата съдебно-медицинска експертиза, която бе направена в края на ноември 2011 година, определи Брайвик като страдащ от параноидна шизофрения и не може да бъде обвинен в углавно престъпление, а трябва принудително да бъде лекуван. Окръжният съд в Осло прие решение да назначи втори независим преглед. Той потвърди на 10 април 2012, че Брайвик е вменяем и е наясно с постъпките си.

Самият Брайвик заяви пред съда, че е психически здрав и трябва да бъде съден според Наказателния кодекс.

По-рано бе съобщено, че присъдата може да бъде произнесена на 20 юли, но информацията не е потвърдена. Миналата седмица „Франс прес" съобщи, позовавайки се на представител от съда, че присъдата ще бъде произнесена на 24 август.

Припомняме, че на 22 юли 2011 година Брайвик уби 77 души при организиран бомбен атентат в центъра на Осло и стрелба на остров Ютоья.