Руският президент Владимир Путин не планира отделни индивидуални срещи с други държавни лидери по време на откриването на Олимпийските игри в Пекин на 4 февруари. За това съобщава прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков на въпрос за ТАСС дали са постъпили в Кремъл запитвания и покани от други държави.

Ние вече нееднократно отбелязахме, че организаторите са принудени да вземат редица строги мерки и ограничения както за спортистите, така и за гостите, включително официални лица, заявява Песков. Поради тази причина не се планират и никакви двустранни срещи в графика на президента на Русия, докато той е в Пекин.

На уточняващ въпрос дали се обсъжда изобщо възможността да има среща Путин - Володимир Зеленски, украинският президент, който също се очаква да присъства на церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри, Песков повтаря: "Към настоящия момент такава среща не се планира." Въпреки това Песков добавя, че една неформална среща напълно никога не може да бъде изключено.

Зеленски готов да се срещне с Путин

Зеленски готов да се срещне с Путин

Настоява да се обсъди и Донбас, което Москва не желае

Владимир Путин ще бъде в Пекин за откриването на състезанието, като е предвидена засега среща само с генералния секретар на Китайската комунистическа партия и председател на ЦК Си Дзинпин.

Церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин ще бъдат едни от най-слабо посетените от страна на лидери и официални делегации, след като редица страни от Запада, включително и САЩ обявиха бойкот на игрите, като протест срещу начина, по който Пекин се отнася спрямо милиони мюсюлмани уйгури в северозападния регион Синдзян и нарушаване на човешките права в Китай.