Германският канцлер Ангела Меркел посрещна президента на Русия Владимир Путин с почетен караул в Берлин, където двамата разговарят по редица въпроси.

Меркел приветства Путин на червен килим пред нейния офис в столицата, а в същото време група от протестиращи е изразила нагодуванието си от срещата.

Един от протестиращите е носел банер с цветовете на руския флаг и на руски написано на него „Путин е крадец". Други са развявали сирийския флаг, информира "Франс прес".

Помощникът на Путин Юрий Ушаков заяви пред журналисти, че Путин и Меркел обсъждат въпроси свързани със сътрудничеството в сферата на икономиката, енергетиката, също така сътрудничеството в рамките на Русия-ЕС, въпроси по евроатлантическата сигурност, разгръщането на противоракетния щит в Европа, ситуациите в Иран, Сирия и Афганистан, цитиран от РИА Новости.

По думите му срещата е неофициална, без протокол. Очаква се двамата да дадат брифинг, а след това Путин трябва да се срещне и с президента на Германия Йоахим Гаук.

Той пристигна в Германия от Беларус, където се срещна с президента на страната Александър Лукашенко. Визитата в Минск бе първата за Путин международна среща, откакто пое президентския пост за трети път на 7 май, съобщи „Франс прес".

По-късно руският президент ще отпътува за Париж, където ще се срещне с френския президент Франсоа Оланд.