Руски биологичен материал е събиран из цялата страна, целенасочено и професионално. Това заяви руският президент Владимир Путин, намеквайки, че зад това могат да стоят САЩ, информират руски медии.

По-рано тази година ВВС на САЩ са предприели действия за сдобиване с руски биологичен материал.

Путин участва на среща на руския Съвет по правата на човека, на която е бил информиран от избирателните секции, че по време на наскоро проведените местни избори е имало засилен интерес от чужбина.

Игор Борисов от съвета заяви, че статистиката показва, че е имало близо 1 милион включвания от IP адреси от чужбина за наблюдаване на изборите. Той намекна, че зад това има някакъв застрашаващ мотив.

Защо толкова хора от чужбина се интересуват от нашите избори и правят видеозаписи на хората, пък и как ще се използва всичко това по-късно, попита Борисов.

Знаете ли, че из цялата страна е събиран биологичен материал от различни етнически групи и хора, които живеят в различни географски региони в Руската федерация? Въпросът е защо се прави това? Прави се целенасочено и професионално. Ние сме обект на голям интерес, каза Путин пред съвета. Той не конкретизира кой стои зад мистерията. 

Но Путин успокои, че ситуацията не трябва да бъде разглеждана със страх.

"Оставете ги да правят каквото искат и ние трябва да направим това, което искаме", каза той.

Руски ентусиасти на конспиративни теории твърдят, че био пробите са събирани от САЩ с цел създаване на биологично оръжие срещу руснаците.

През юли отдел за образование и обучение към ВВС на САЩ е публикувал поръчка на американския правителствен сайт FedBizOpps за събиране на проби Рибонуклеинова киселина (РНК) и друг биологичен материал от руснаците. Всички проби "трябва да бъдат събрани от Русия и да бъдат от руски/европеиден произход". Според поръчката изисква се информация за пола, години, етноса, телосложението, височината и история на физическото здраве на донора. ВВС няма да разглежда проби от Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че разузнавателните служби имат информация за събиране на биологичен материал от руснаци.

Песков поясни, че действително някакви емисари провеждат такава дейност, някакви представители на неправителствени организации.