Колективният имунитет срещу коронавирус в Русия може да достигне 80% до второто тримесечие на следващата година, каза президентът Владимир Путин в четвъртък на годишната си пресконференция, съобщава ТАСС. 

Не си струва да се въвеждат преследване за отказ от ваксинация, тъй като "силата на действие е равна на силата на противодействие ...необходимо е търпеливо да се обясняват ползите от ваксинациите и да се убеждават да го направят. Същите политици, които се противопоставят на ваксинацията, просто се опитват да трупат евтини точки на гърба на здравето на нацията, сигурен е руският президентът.

"Защо смъртността поради коронавирус е висока - нивото на ваксинация и колективния имунитет е ниско - 59,4% ... и ето резултатът за вас", допълва Путин.

"Нуждаем се от колективен имунитет около 80%. Надяваме се следващата година, или поне в края на първото тримесечие, да достигнем това ниво през второто тримесечие."

Няма нужда от съдебно преследване за отказ от ваксинация срещу коронавирус в Русия: "Изобщо не става въпрос за някаква политическа воля, въпросът е, че силата на действие винаги е равна на силата на противодействие". 

"Трябва да уважаваме хората, въпреки позицията им и търпеливо да обясняваме необходимостта от предприемане на определени мерки". В същото време е необходимо да се борим срещу реални нарушения: "Сертификатите за ваксинация са фалшифицирани, повече от двеста наказателни дела вече са образувани ... Тук е необходимо, да, трябва да се борим."

"Говоря и за необходимостта от взаимно признаване на ваксините и разпространението на тези ваксини по света възможно най-бързо и във възможно най-много количества. В противен случай няма да можем да се справим с този проблем в световен мащаб."

"Днес тези, които управляваха голяма държава през съветските времена и които я доведоха до колапс, между другото, са в челните редици на тези, които се борят срещу ваксинацията, за да повишат рейтинга си сред частта от населението, която изразява съмнения за нуждата от ваксинация. Но това е несправедлива позиция. Ако хората са грамотни, разбиращи, отговорно се отнасят към своите избиратели и хората, които са призвани да защитават, трябва да заемат принципна позиция, а не да си въртят опашката и да печелят евтини точки на гърба на здравето на нацията."

"Диспансерният преглед трябва да работи стабилно, системно, без никакви covid ограничения и затруднения ... Хората след covid наистина имат нужда от него, covid удря всички системи на тялото ... Създадена е и разработена много добра система, надявам се, че ще се разшири."

В съседните страни се стремят да постигнат 90-95% имунитет. Той добави, че около 1% от излекуваните са се заразени повторно с коронавирус. Според него 3-4% от ваксинираните с covid се разболяват. "Тези са обективни цифри, просто хората трябва да го разберат".

Истинският брой починали от COVID-19 в Русия е над 600 000 души

Истинският брой починали от COVID-19 в Русия е над 600 000 души

Русия се нарежда на трето място в света по брой починали след САЩ и Бризилия