Президентът на Русия Владимир Путин съобщи, че с помощта на Сирия руската армия е открила останките на израелския танков командир Захария Баумел, което ще позволи връщането им на еврейската държава близо 37 г. след изчезването му по време на първата Ливанска война през 1982 г.

"Военнослужещи от руската армия откриха тялото в координация със сирийските военни", каза Путин на съвместна пресконференция с израелския премиер Бенямин Нетаняху в Москва.

Нетаняху гостува на Путин пет дни преди изборите

Нетаняху гостува на Путин пет дни преди изборите

Изборите ще се проведат на 9 април

Руският лидер добави, че военното министерство ще предостави на Израел личните вещи на загиналия израелски войник на церемония по-късно днес.

Снимка 416209

Източник: ЕПА

По време на пресконференцията Нетаняху благодари на Путин и отбеляза, че руските войници са "рискували живота си", за да върнат останките. Той потвърди ключовата роля, която Москва е изиграла в издирването на останките не само на Баумел, но и други двама израелски войници, които са изчезнали по време на войната. Преди да бъде съобщена новината израелските власти твърдяха само, че "трета страна" помага в операцията, без да разкриват подробности.

Нетаняху звънна на Путин

Нетаняху звънна на Путин

Двамата са обсъдили военното сътрудничество и "регионални въпроси"

"Преди две години ви помолих да ни помогнете да открием телата на изчезналите израелски войници и вие дадохте положителен отговор. Искам да ви благодаря, приятелю, за това, което направихте", обърна се Нетаняху към Путин.

Снимка 416207

Източник: ЕПА

Премиерът добави, че семейството на Баумел, с което той се срещна в сряда вечерта преди да отлети за Москва, го е помолило да благодари на руската армия. Нетаняху поясни, че семейството е било изключително изненадано, след като научило, че руската армия е издирвала останките на войника. 

Руският президент потвърди, че останките са открити от специалните части при трудни условия.

Израел ще продължи да бомбардира Иран в Сирия, обяви Нетаняху пред Путин

Израел ще продължи да бомбардира Иран в Сирия, обяви Нетаняху пред Путин

От септември 2016 г. сме провели 11 срещи

Останките на израелския войник ще бъдат погребани в 19,00 часа тази вечер във военно гробище в Йерусалим, обявиха от израелската армия.

Командир на палестинска групировка в Сирия разкри в сряда, че останките на Баумел са открити от въоръжени фракции в палестински бежански лагер край Дамаск.

Нетаняху пристига в Москва за разговори с Путин

Нетаняху пристига в Москва за разговори с Путин

Разговорите ще се проведат в сряда