Руският премиер Владимир Путин заплаши, че Русия може да спре отново доставките на природен газ за Украйна, ако на 7 март не бъде преведено дължимото от Украйна.

Изказването си за възможността да нова газова криза руският премиер направи по време на правителствено заседание, съобщава Газета.ру.

Припомняме, по този начин започна и газовата криза в началото на година, която доведе до пълно спиране на доставките на руски газ за Европа от транзита през Украйна.

Според контракта, подписан на 19 януари, Украйна дължи към всяко 7 число от месеца сумата за доставките за предния месец.
Вчера вечерта от "Нафтогаз" обявиха, че са получили потвърждение, че първият транш от превода е получен от "Газпром".

Междувременно
Украинската компания "Нафтогаз" обяви, че се е разплатила с "Газпром" за февруарските доставки.
                        Още...

В изказването си Владимир Путин подчертава, че от руска страна са силно обезпокоени от информацията за действията на украинските служби за сигурност по отношение на „Нафтогаз" и длъжностните лица.

Ние не можем да не изразим безпокойството си от възможните последствия", посочва Владимир Путин.

Премиерът допълва, че опитите на властите на Русия и на ръководителите на „Газпром" да получат официална информация от Украйна какво точно се случва не са дали резултат.

Ние разглеждаме случващото се в Украйна преди всичко като вътрешен проблем на самата Украйна, но в същото време не можем да не обърнем внимание на възможните негативни последствия, които всичко това може да има да доставките на природен газ и за потребителите.