Президентът на Русия Владимир Путин освободи от длъжност ръководителя на администрацията на държавния глава Сергей Иванов, съобщават местни медии.

Иванов е дългогодишен съюзник на руския лидер.

В указ на президента, публикуван на сайта на Кремъл, се отбелязва, че Иванов е назначен за специален представител на държавния глава по въпросите на околната среда и транспорта.

Путин поясни, че е уважил решението на Иванов да напусне поста по собствено желание. Преди да бъде назначен на длъжността Сергей Иванов е помолил Путин да не заема поста на шеф на администрацията за повече от 4 години. Той оглавяваше администрацията от декември 2011 година.

Иванов от своя страна благодарил на Путин за „високата оценка за работата му през последните 17 г.”.

За ръководител на администрацията на президента е назначен Антон Вайно. Руският дипломат и политик е роден на 17 февруари 1972 година.

1996 година завършва Московския държавен институт за международни отношения. От май 2012 година е заместник-ръководител на администрацията на президента.

Иванов е приятел на Владимир Путин още от годините в КГБ.

Руският лидер направи промени и в състава на Съвета за сигурност на Русия, информира РИА „Новости". В съвета влизат Антон Вайно, Сергей Меняйло от Сибирския федерален окръг и Николай Цуканов от Северозападния федерален окръг.