Руският президент Владимир Путин се подигра с флага на дъгата, ЛГБТ-гордост, окачен от посолството на САЩ в Москва, предполагайки, че той отразява ориентацията на дипломатите, съобщава АФП.

По време на телевизионна видеоконференция Путин пита, "кой работи в тази сграда", сенатора Алексей Пушков му отговори, "американци".

"Нека празнуват. Те показа що за хората работят там", добави той с усмивка.

Путин подписа измененията на конституцията, които включват и клауза за брака между мъж и жена, насочена към предотвратяване на легализацията на гей съюзите. Президентът обаче обясни, че Русия не дискриминира хората въз основа на сексуална ориентация.

Той каза, че закон, забраняващ насърчаването на хомосексуални връзки с непълнолетни лица, който той подписа през 2013 г. и предизвика буря от международно осъждане, цели просто да предотврати "натрапването" на подобни подобни на децата.

Законът е използван като претекст за забрана на "гей прайд" събития. "Нека човек порасне, да стане възрастен и сам да реши своя път. Просто не трябва да налагате нищо", настоява Путин.

Той коментира, че "тези, които ни нападат на тази основа, просто се опитват да разбият отворена врата". Консервативен политик, който оглавява Съюза на жените на Русия, предупреди Путин, че билбордове използват изображения на дъга, за да продават сладолед.

"Косвено е, но все пак принуждава децата ни да свикнат с цветовете, със знамето, което всички окачат, дори и в това посолство", обяснява Екатерина Лахова.

Посланикът на САЩ в Москва Джон Съливан във видеоклип в Twitter на 25 юни заяви, че "нашето посолство показва флага на дъгата от солидарност", като пожела на руснаците "щастлив прайд".

На 27 юни той и посланици от четири други страни, включително Великобритания, пуснаха изявление, призовавайки руското правителство да изпълни задълженията си за защита правата на хората от ЛГБТ.

Британското посолство в Москва също постави флага на дъгата. Знамето на американското посолство, внушителна сграда на главен път, стана мишена на хомофобски протести.

Членовете на "Сорок Сороков", консервативна православна християнска група стъпкваха знамето на дъгата на тротоара пред сградата.

Говорителят на Православната църква обяви знамето като неуважение към ценностите на руснаците.

"Флагът на ЛГБТ в посолството на САЩ се превърна в забележителност", пише развлекателен руски уебсайт.

Путин: Руснаците гласуваха със сърцето си

Путин: Руснаците гласуваха със сърцето си

Усетили "от какво се нуждае страната"