Тирадата на руския президент Владимир Путин срещу руските "предатели", които той обвини, че се стремят да подкопаят Русия отвътре, е като реториката на чистките от епохата на Сталин, пише "Индипендънт".

В сряда Путин предприе атака срещу вътрешните критици на нахлуването му в Украйна, заявявайки, че са били настроени срещу Русия със западните начини на мислене и че Западът иска да ги използва като "пета колона", за да унищожи страната.

Той каза, че руснаците "винаги ще могат да различават истинските патриоти от измет и предатели и просто ще ги изплюят като комар, който случайно е влетял в устата им. Убеден съм, че такова естествено и необходимо самопречистване на обществото само ще укрепи страната ни", добави Путин.

Путин: Западът не познава Русия, ако мисли, че ще отстъпим

Путин: Западът не познава Русия, ако мисли, че ще отстъпим

Москва щяла да постигне целите си в Украйна

За някои това може да се разглежда просто като последната от поредицата страстни тиради на Путин, но наблюдатели на Кремъл, запознати с постоянните му атаки срещу Запада, бяха разтревожени, когато президентът насочи подобна реторика към руския народ.

Кенет Рот, директор на Human Rights Watch, каза: "Когато лидерите посочват хората като "измет и предатели, които трябва да бъдат отстранени от обществото", както Путин току-що направи за прозападните руснаци, това често е прелюдия към грозни репресии."

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков повтори като ехо тона на президента в четвъртък, заявявайки, че опонентите на правителството започват да "показват истинския си цвят". "Много хора се показват, както казваме, като предатели", каза той.

Коментарите на Путин бяха отразени в парламента и от Генадий Зюганов, ръководител на номинално опозиционната комунистическа партия, която често подкрепя правителството по важни политически въпроси.

"Трябва да победим петата колона, която е вкопана вътре и е готова да ни забие нож в гърба всяка минута", каза той. "Всички тези проблеми започнаха през 1991 г., когато Елцин със своята клика продаде и предаде страната".

Някои коментатори отбелязаха приликата на речта му с един от най-мрачните периоди от руската история, когато режимът на Йосиф Сталин екзекутира "предателите на родината".

Карл Билд, министър-председател на Швеция през 1990-те, каза: "Езикът на Путин в днешната му несвързана телевизионна реч за "измет и предатели" и как да се справим с тях започва да се доближава до езика от времето на чистките на Сталин. Това няма да свърши добре."

Андрей Колесников, базиран в Москва политически анализатор, каза: "Путин по Оруелски раздели гражданите на Русия на чисти и нечисти".

Много хора в Русия се оказаха предатели, установи Кремъл

Много хора в Русия се оказаха предатели, установи Кремъл

Москва влагала повече енергия от Киев в преговорите