Външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб заяви в четвъртък, че все още има "значителни различия" в преговорите с Европейския съюз относно търговските отношения на двете страни след Брекзит, като добави, че крайният срок от неделя представлява равносметка и как ще се продължи с преговорите.

Британското правителство няма да "жертва основните точки на демократичния принцип", за да постигне споразумение с блока, подчерта министърът в интервю за БиБиСи.

Преговарящите в страната обаче "няма да оставят камък върху камък" и Великобритания "би искала сделката, ако е възможно", според Рааб.

"Дискусията ще продължи. Ще направим всичко, което можем", заяви той. "Очевидно все още има някакъв обхват да продължим да говорим".

"Неделя, мисля, че е важен момент", каза Рааб пред Sky News. "Никога не казваме никога в тези разговори, но мисля, че трябва да има някакъв край."

Великобритания официално напусна ЕС през януари, но оттогава е в преходен период, през който остава в единния пазар и митническия съюз на ЕС, което означава, че правилата за търговия, пътувания и бизнес остават същите.

Това приключва на 31 декември. Ако дотогава няма споразумение за защита на около 1 трилион долара годишна търговия от мита и квоти, бизнесът от двете страни ще пострада.

Липсата на съгласие за нови правила, които да управляват всичко, от търговията до енергийните връзки, би ударила границите, шокирала финансовите пазари и посяла хаос през веригите за доставка в свят, който вече се бори с икономическите разходи на COVID-19.

Фон дер Лайен и Джонсън не постигнаха съгласие по Брекзит, очаква се решение до неделя

Фон дер Лайен и Джонсън не постигнаха съгласие по Брекзит, очаква се решение до неделя

Тричасова извънредна среща...