Германски работници участват в масови протести срещу големи съкращения в ключов за страната индустриален сектор, информира ДПА.

Служители на гиганта "Сименс" засегнаха трафика в Берлин с голяма колона от автомобили по време на протест срещу планове на компанията да съкрати 6 900 души.

Организаторите на протеста очакват около 2 500 работници на "Сименс" да изразят недоволството си срещу съкращенията пред ежегодна среща в Берлин между представители на синдикатите и ръководството на компанията. Около 200 автомобила на протестиращите блокират трафика в германската столица, където компанията съкращава 870 души. Според властите в Берлин в колоната от протестиращи има близо 100 автомобила.

Съкращенията в "Сименс" са част от мащабно преструктуриране на бизнеса.

Отделно 8000 работници провеждат демонстрация срещу план за съкращения на производителя на стомана "Тюсенкруп".

Лидерите на синдиката към "Тюсенкруп" призоваха членовете си да излязат на протест срещу предложението на компанията да съкрати 2 000 работници от 27 000 във връзка със запланувано обединение с индийската компания "Тата".

Синдикатът IG Metall очаква около 8 000 работници да излязат на протест пред заводите на компанията в Западна Германия. В същото време "Тюсенкруп" ще даде пресконференция, на която ще разкрие последния си доклад за финансите на компанията в централата си в Есен.