Премиерът на Испания Мариано Рахой обикновено не води кампании срещу ЕС. Но той изгуби "Балканската война", пише испанският новинарски сайт El Confidencial в статия със заглавие "Рахой изгуби войната на Балканите", цитирана от B92.

Испанското правителство се опита да попречи Косово да бъде разглеждана като държава на предстоящата среща на върха ЕС-Западните Балкани в София.

Сърбия: Никога няма да признаем Косово

Сърбия: Никога няма да признаем Косово

Постигане на компромис би било голям успех

На фона на проблемите около каталунския казус, Рахой заяви още от самото начало пред колегите си, че няма да стои на една и съща маса с президента на Косово Хашим Тачи.

Но опитите му се оказаха безполезни, пише El Confidencial. Рахой не е успял да привлече на своя страна партньорите си от ЕС да се бойкотира част от срещата в България на 17 май.

Косово, която е част от "западнобалканската шестица", в която влизат също Сърбия, Черна гора, Македония, Босна и Херцеговина и Албания, ще вземе участие в срещата. Но се очаква Рахой да не участва на разговорите.

Според El Confidencial испанският премиер ще пътува за България, но само ще участва на срещите с българските власти и на вечерята с европейските лидери ден преди срещата на върха, а след това ще се върне в Испания.

И докато официално потвърждение на Мадрид все още се чака, съобщението от Брюксел е, че Рахой няма да участва.

"Не се очаква", разкриха високопоставени европейски източници пред El Confidencial.

Румъния, Кипър и Испания бойкотират срещата на върха в София заради Косово?

Румъния, Кипър и Испания бойкотират срещата на върха в София заради Косово?

Испания, Румъния и Кипър са близо да прибягнат до План Б

Източници от испанското правителство също потвърдиха, че Рахой няма да присъства на разговорите с държавите от Западните Балкани, въпреки че участието на Испания на срещата на върха остава открит въпрос. Допълва се, че не се очаква Рахой да промени позицията си в последния момент.

Испания не е единствената страна членка, която не е признала Косово. Гърция, Кипър, Румъния и Словакия също не са го направили по различни причини, но те ще участват на срещата.

"Много европейски партньори не са доволни от това решение, но те го приемат, защото разбират испанската ситуация и са солидарни", пише в статията.