Ръководителят на френската армия призова анонимните подкрепили писмото, според което заяви, във Франция назрява гражданска война, да подадат оставка от армията, съобщава "Евронюз".

Генерал Франсоа Леконтре е изпратил писмо до всички войници, приканвайки ги да напуснат въоръжените сили, ако желаят да продължават да се занимават с политика.

"Задължението за резервираност, през последните седмици бе широко пренебрегнато от военният персонал" и ги обвини в "привличане на армията в политически дебати, в които тя няма нито легитимност, нито призвание да се намесва".

Изявлението е в отговор на две отворени писма от пенсионирани генерали и анонимни военнослужещи, които предупредиха за назряваща гражданска война и ислямисти, които превземат страната.

Премиерът на Франция скастри запасни десни генерали, предупреждаващи за гражданска война

Премиерът на Франция скастри запасни десни генерали, предупреждаващи за гражданска война

Той също така разкритикува водачката на крайната десница Марин льо Пен

"Най-разумното нещо със сигурност е да напуснете институцията, за да можете да публикувате свободно вашите идеи и убеждения", пише Леконтре.

По думите му, те нарушават закона, който изисква от тях да останат политически неутрални и въвличане на военните в политически дебат.

"Всеки войник е свободен да мисли каквото иска, но от тях зависи да разграничат еднозначно между тяхната отговорност като граждани и тяхната отговорност като войници".

Министърът на отбраната Флоренс Парли се зарече след излизането на първото писмо, че авторите му ще бъдат наказани, а материалът е "обида, хвърлена в лицето на хиляди войници".

Вътрешният министър Джералд Дарманин се подигра на анонимните автори на второто писмо заради тяхната липса на смелост.

Въпреки че членовете на френската армия могат да заемат публични длъжности, те нямат право да се присъединяват към политически групи или сдружения. Дори пенсионирани, се очаква те да бъдат неутрални и да ограничават свободата си на изразяване.

Марин льо Пен изрази подкрепата си за генералите.

Група действащи военни във Франция подкрепи запасните генерали за опасността от гражданска война

Група действащи военни във Франция подкрепи запасните генерали за опасността от гражданска война

Осъдиха реакцията на френските власти срещу запасните генерали